Artiklar

Här finns intressanta artiklar från ”naturvinsvärlden”. Klicka på de röda länkarna för att komma till artiklarna.

Kan rött naturvin förbättra hälsan?

Artikeln beskriver skillnader mellan vanliga viner (industriviner), ekologiska och naturviner vad gäller effekter på hälsan. Antioxidanter och andra ämnen som finns i vissa röda viner har en dokumenterad gynnsam effekt, speciellt för att minska risken för hjärt- kärlsjukdom. Den mest verksamma komponenten är polyfenolen procyanidin.

Kan rött naturvin förbättra hälsan? (fulltext)

Koppar som bekämpningsmedel i jordbruk och vinodling

Koppar i form av kopparsulfat används i jordbruk och även vid odling av vindruvor. Artikeln informerar om kopparns effekt på växtlighet.

Koppar som bekämpningsmedel i jordbruk och vinodling (fulltext)

Socker i vin – är det farligt?

För mycket socker i kost och dryck är inte gynnsamt för hälsan. Hur är det med socker i vin?

Socker i vin - är det farligt? (fulltext)

Natural European Wines – konferens om naturvin

Vin natur anordnade en av de första konferenserna om naturvin. Konferensen var kombinerad med en utställning av naturvinsproducenter. Reportaget beskriver de viktigaste föredragen.

Natural European Wines - konferens om naturvin (fulltext)

RAW 2016

RAW 2016 är världens största utställning och mässa för naturviner och biodynamiska viner. Artikeln är ett reportage från utställningen.

RAW 2016 (fulltext)

Naturvin – gourmetviner för veganer

Artikel från Vegourmet om olika typer av viner med inriktning på veganviner.

Naturvin – gourmetviner för veganer (fulltext)

Vin – direkt från naturen

Artikel om naturvin publicerad i Naturligt om Hälsa 2016

Vin - direkt från naturen (fulltext)

Procyanidin - den verksamma antioxidanten i röda viner

Artikeln är ett sammandrag från olika källor om procyanidin och dess effekter på hälsan. I röda viner finns höga halter av procyanidin. En av de viktigaste funktionerna är att kunna hålla blodkärl rena från plack.

Fakta om den viktigaste antioxidanten i röda viner - procyanidin

Musik påverkar upplevelsen av vin!

Artikeln beskriver hur man med vetenskapligt designade, sensoriska tester tydligt visat att musik kan påverka hur man upplever ett vin.

Musik påverkar upplevelsen av vin. (fulltext)

Marinera kött i rödvin minskar cancerrisk.

Artikeln beskriver hur man genom att marinera kött med rödvin kan reducera uppkomst av hälsovådliga ämnen vid grillning.

Marinera kött med rödvin före grillning. (fulltext)

Glycerin i vin - en anonym komponent som påverkar sötma och "fyllighet".

Artikeln behandlar bl.a. hur glycerin påverkar munhåleupplevelsen av ett vin.

Glycerin i vin - är det bra? (fulltext)

Dekantering av vin för att eliminera fällningar.

Artikeln handlar om olika fällningar i vin och dekantering.

Dekantering av (fulltext)