Biodynamiska viner

Biodynamiska viner är egentligen en underavdelning av naturviner. Grundprinciperna för odling och vinifiering är desamma. Pesticider och konstgödsel är inte tillåtna. Syntetiska kemikalier är bannlysta. Skillnaden är att man tillämpar s.k. antroposofiska metoder. Metoderna introducerades av den Österrikiska filosofen och agronomen Rudolf Steiner. Principerna, som bildar grunden för biodynamisk odling, beskrivs i hans avhandling ”Spiritual Foundations for the Renewal of Agriculture” som publicerades 1924. I metoderna ingår att månkalendern används för att styra när olika moment skall utföras.

Homeopatiska principer används för att tillverka olika preparationer för att behandla jorden och druvorna. Bland annat fylls kohorn med kospillning (se bilden) och grävs ner över vintern för att ta åt sig kosmisk energi. Hornen grävs upp och innehållet rörs ut i vatten och sprids på odlingarna. Doseringen är ca 60 gram per hektar! De olika preparationerna baseras på kraftigt utspädda lösningar eller suspensioner av kvartsmjöl och växter t.ex. kamomill, nässlor, ekbark. Bilden visar hur en preparation av växter förbereds. Certifieringsorganisationen Demeter har specialiserat sig på biodynamisk odling och har registrerat ”Biodynamic” som varumärke. För att bli certifierad krävs att vingården tillämpat ekologiska principer under minst tre år och att man därefter under ytterligare tre år följt Demeters biodynamiska principer. Alla våra biodynamiska viner är även Vegan-viner.

Från Frankrike kommer vår biodynamiska champagne Eclipsia Extra Brut.