Vinväljaren – Sorry! En uppdatering pågår! Inte tillgänglig nu!

Vinväljaren är en applikation för iPhone och iPad för att kombinera mat och vin till en harmonisk enhet för att på så sätt öka doft- och smakupplevelsen vid en måltid. Vinväljarens regler är utvecklade av ExpertWine Naturvin och ett team bestående av fyra medlemmar av Munskänkarna. En medlem i teamet är verksam som restaurangchef och hovmästare med mer än 40 års erfarenhet av att kombinera mat och vin.

Avsikten med Vinväljaren är att rekommendera lämpliga viner för olika maträtter.

Smak och upplevelse av ett vin och hur pass bra det ”gifter” sig med en viss maträtt kan tyvärr inte anges med exakta, allmängiltiga regler. I Vinväljaren har vi därför använt generella regler och erfarenheter för att kunna para ihop olika maträtter med lämpliga viner. Antal viner som är kommersiellt tillgängliga är åtskilliga 10.000! Vår approach är att använda ett generellt urvalssystem. I Vinväljaren har vi valt att som utgångspunkt först komma fram till vilken typ av vin som är lämpligt t.ex. ”halvtorrt vitt vin” och därefter rekommendera vilka druvor som vinet bör vara tillverkat av t.ex. ”Riesling”. Med ledning av detta kan man sedan välja de viner som finns tillgängliga inom dessa ”gränser” från Systembolagets vinlista. Information om olika druvsorter samt en promille- och kaloriräknare ingår i applikationen.

Smak och doft från viner gjorda av samma druva, men från olika regioner, kan variera beroende på jordmån, väderlek och inte minst på själva vinprocessen. Vi hoppas dock att Vinväljaren skall ge en viss vägledning och bidra till ett ökat intresse för att kombinera mat och vin! Bli din egen sommelier!