Vilket naturvin passar till maten?

Vinet skall vara en förstärkare av maten så att man får en harmonisk gastronomisk upplevelse. Smak och aromupplevelser är subjektiva. För att välja vin till en viss maträtt finns dock ett antal generella regler som kan ge en viss vägledning. Här är några grundläggande tips:

Aperitif

Som en aperitif före maten kan ett glas Champagne Couché eller Crémant de Bourgogne eller Blanquette de Limoux vara bra alternativ. Dessa viner kan även användas genomgående i en meny! Mousserande vin kan även vara en bra grund till en drink – t.ex. svart vinbärssaft toppat med det mousserande vinet.

Förrätter

Till förrätter bör man inte välja alltför ”tunga” viner. Gärna vita viner som Ariddu, Poèmes Blanc eller Mayrac Limoux om förrättens huvudbeståndsdel är fisk, skaldjur eller vegetariskt. Om förrätten baseras på kött, patéer eller charkuterier så är ett lite lättare rött vin som Côte Chalonnaise (=Pinot Noir) eller Rosé Cabardès att föredra.

Huvudrätter

Lämpligt vin till huvudrätter baserade på fisk är traditionellt vita viner. Ariddu, Poèmes Blanc eller Mayrac Limoux kan rekommenderas. Chardonnay Nature är idealisk till rätter med smöriga såser. Alternativt kan Rosé Cabarès eller Côte Chalonnaise passa. Till Thai-rätter passar ofta ett friskt vitt vin som Ariddu. Vårt PIWI-vin Colombette Blanc är ett generellt alternativ.

Om huvudrätten är baserad på nötkött eller vilt kan ett kraftigt rött vin som Respiro, Pure Cabernet Sauvignon eller Pure Syrah eller Alesago (Rioja) vara lämpliga. Mondeuse Noire och Jaki är särskilt lämpligt för vilt. Lyxvarianterna är Enigma och Granato. Vårt PIWI-vin Colombette Rouge (Noir) är ett alternativ om man vill ha ett sulfitfritt naturvin.

Om huvudrätten är baserad på vitt kött rekommenderas ett mindre kraftigt rött vin t.ex. Côte Chalonnaise (Pinot Noir) eller det mousserande Blanquette de Limoux.

Rätter baserade på fågel kan kombineras med lite mjukare röda viner som Esprit Nature, Fantasque eller Cuvée Equise, Passetoutgrain eller om kanske även Rosé Cabardès.

Desserter

Om desserten består av en ostbricka måste man vara försiktig så att en kraftig ost inte dominerar vinet. Till hårdostar eller grönmögelostar kan något av våra röda viner passa t.ex. Pure Cabernet Sauvignon. Till getost kan ett vitt vin som Mayrac Limoux vara ett alternativ. Även till färskostar kan ett vitt vin vara lämpligt t.ex. Ariddu, Poèmes Blanc eller Colombette Blanc.

För övriga desserter kan vår Blanquette de Limoux vara passande. Om man vill ha ett stilla vin kan Poèmes Blanc vara lämpligt.

Upplevelsen av ett vin beror på många faktorer, det sociala sammanhanget, dukningen, arrangemanget av maträtten, vinets temperatur, vinflaska och etiketten, historien om vinet. Speciellt för huvudrätter kan såsen vara en viktig smakingrediens som påverkar valet av vin. Söta såser gör att vinet upplevs mer syrligt och omvänt får syrliga smaker vinet att kännas sötare. Kryddiga såser som pepparsås gör att vinet känns strävt och lite beskt. Salt är en smakförstärkare men kan göra att tanninrika viner känns alltför sträva.

Ett glas vatten (helst ett alkaliskt mineralvatten med pH >7 t.ex. Ewian) bör finnas som komplement på bordet speciellt vid vinprovningar eftersom viner har lågt pH (oftast 3.2 – 4.0).