Vinprovning

Föredrag & Provning

Naturvinsakademien arrangerar vinprovningar. Provningarna inleds med ett föredrag om odling av vindruvor och framställning av vin. Föredrag tar ca 45 minuter därefter tar vi en kort paus (för att fylla på vinerna) och därefter börjar den traditionella vinprovningen (PC-projektor behövs). Under föredraget serveras deltagarna ett glas Blanquette som är föregångaren till Champagne. Provningen bör helst vara i en lokal som har utskänkningstillstånd. Antal deltagare bör max. vara 50.

Föredragshållare: Rudolf Sillén, Naturvinsakademien.

Traditionell vinproduktion

Odling av druvor, skörd, besprutning med kemiska bekämpningsmedel, sulfittillsats, användning av teknisk jäst, tillsatser vid vinifiering och buteljering.

Lite vinkemi

Druvornas sammansättning. Jäsning. Jästens inverkan på vinets aromer. Restsockerhalt & alkohol. pH. Syre. Sulfiter. Tannin. Histamin. Smak. Arom.

Ekologiska viner och naturviner

Ekologisk och biodynamisk odling av druvor. Maceration. Vildjäst. Tillsatser vid vinifiering och buteljering. Munhåleupplevelse. Hållbarhet. Lagring. Dekantering & luftning.

Hälsoeffekter av röda naturviner

Vilka druvor och vinifieringsmetoder är gynnsammast? Antioxidanter (procyanidin, resveratrol) i vin. Alkoholens inverkan. Profylaktisk effekt för att reducera olika sjukdomar? – hjärta/kärl, stroke, diabetes, demens m.fl.. ”Functional Wines”.

Introduktion till de viner som skall provas

Först presenteras lite information om vingårdarna och respektive vin. I provningen ingår fem viner som representerar olika typer av naturvin:

  • Blanquette – Mauzac. Frankrike
  • Vitt vin – Grillo. Italien
  • Rosé – Syrah, Cabernet Franc. Frankrike. Alternativt Rött Pure Cabernet Sauvignon. Frankrike
  • Rött vin – Nero d´Avola. Italien
  • Rött vin – Colombette Rouge. Frankrike

I samband med provningen serveras lämpligen bitar av hårdostar och vitt bröd, kex, mm. Om middag skall ingå levererar vi ett lämpligt naturvin. I vissa fall introducerar vi vissa viner med ”förstärkningsmusik”. Provningarna kan ske på en restaurang eller som home-party.

Några typiska referenser:

  • Rotary Tégner, Växjö
  • Rotary Öjaby
  • Rotary Ljungby
  • Wästgöta Gille, Växjö
  • Miljöföreningen Elma, Stockholm
  • Munskänkarna Växjö
  • Munskänkarna Järfälla
  • Munskänkarna Eksjö
  • Munskänkarna Jönköping
  • Munskänkarna Tingsryd
  • Munskänkarna Norrtälje
  • Munskänkarna Emmaboda
  • Munskänkarna Virserum
  • Munskänkarna Västerås
  • Swedbank Växjö
  • Moderaterna Växjö
  • Naturskyddsföreningen Lessebo
  • Restaurang HemmaHosOss, Växjö
  • Pilgrimshotellet, Östersund
  • Restaurang Isbolaget, Donsö
  • Restaurang Naturligtvis, Stockholm
  • St. Clair, Storgatan 15, Alvesta
  • Munskänkarna, Växjö (jämförande provning vanliga viner och naturviner)
  • Rotary Lerum (Enbart föredrag)
  • Tryde 1303, Tomelilla
  • Österlen Kokkonst, Tommarp
  • Blåisen Ord & Utbildning, Stockholm
  • Munskänkarna i Ljungskile
  • Munskänkarna i Ystad – 210903 första gången efter pandemin!
  • Pastorns Pojkar, Båstad (Enbart föredrag)
  • Munskänkarna Otterbäcken

Kontakta oss för offert på följande e-postadress info@expertproducts.se eller använd formuläret nedan.

Skicka ett meddelande