Artiklar
Här finns intressanta artiklar från ”naturvinsvärlden”. Klicka på länkarna där det står (fulltext) för att komma till artiklarna.
AI-Winetaster
Artificiell Intelligens har använts för att skapa ett datorsystem för att med hjälp av kemiska- och andra data om ett vin skapar neutral, objektiva och konsekventa beskrivningar om vin. Först i världen?
Klicka här för presentation (fulltext)
Klicka här för att läsa mer (fulltext)
Click here for english version (fulltext)
Så här gör man sitt eget Naturvin!
Naturvin kan du göra själv om du kan få tag i vindruvor som är ekologiskt odlade. Här är en detaljerad beskrivning.
Gör ditt eget naturvin (fulltext)
Vad bör vinprovare dricka mellan provningar?
Viner har ett lågt pH vilket gör att det kan medföra erosion av emaljen. Varierande pH mellan olika viner kan gör att vinupplevelsen påverkas.
Introduktion till aromer i vin
I artikeln beskrivs hur olika aromer skapas av druvmust vid jäsning samt vid vinifiering och lagring.
Sulfit i vin – Hur fungerar det?
Tillsats av sulfit används bl.a. för att öka vinets hållbarhet. Men det har även en andra effekter.
Koppar som bekämpningsmedel i jordbruk och vinodling
Koppar i form av kopparsulfat används i jordbruk och även vid odling av vindruvor. Artikeln informerar om kopparns effekt på växtlighet.
Koppar som bekämpningsmedel i jordbruk och vinodling (fulltext)
Socker i vin – är det farligt?
För mycket socker i kost och dryck är inte gynnsamt för hälsan. Hur är det med socker i vin?
Socker i vin – är det farligt? (fulltext)
Natural European Wines – konferens om naturvin
Vin natur anordnade en av de första konferenserna om naturvin. Konferensen var kombinerad med en utställning av naturvinsproducenter. Reportaget beskriver de viktigaste föredragen.
Natural European Wines – konferens om naturvin (fulltext)
RAW 2016
RAW 2016 är världens största utställning och mässa för naturviner och biodynamiska viner. Artikeln är ett reportage från utställningen.
Naturvin – gourmetviner för veganer
Artikel från Vegourmet om olika typer av viner med inriktning på veganviner.
Naturvin – gourmetviner för veganer (fulltext)
Vin – direkt från naturen
Artikel om naturvin publicerad i Naturligt om Hälsa 2016
Vin – direkt från naturen (fulltext)
Procyanidin – den verksamma antioxidanten i röda viner
Artikeln är ett sammandrag från olika källor om procyanidin och dess effekter i vin. I röda viner finns höga halter av procyanidin.
Fakta om den viktigaste antioxidanten i röda viner – procyanidin (fulltext)
Musik påverkar upplevelsen av vin!
Artikeln beskriver hur man med vetenskapligt designade, sensoriska tester tydligt visat att musik kan påverka hur man upplever ett vin.
Musik påverkar upplevelsen av vin. (fulltext)
Marinera kött i rödvin minskar cancerrisk.
Artikeln beskriver hur man genom att marinera kött med rödvin kan reducera uppkomst av hälsovådliga ämnen vid grillning.
Marinera kött med rödvin före grillning. (fulltext)
Glycerin i vin – en anonym komponent som påverkar sötma och ”fyllighet”.
Artikeln behandlar bl.a. hur glycerin påverkar munhåleupplevelsen av ett vin.
Glycerin i vin – är det bra? (fulltext)
Dekantering av vin för att eliminera fällningar.
Artikeln handlar om olika fällningar i vin och dekantering.
Kan sulfit i vin ge brist på vitamin B1 – Minnesproblem, trötthet, Alzheimer?
Höga halter av sulfit kan förstöra vitamin B1 och ge allvarliga bristsymptom.
Sulfit i vin och vitamin B1 (fulltext)
Smaker i vin.
Artikel handlar om smaksinnet d.v.s. det vi kan känna med smaklökarna på tungan.
Ingrediensförteckning och märkning av vin
Vilka lagar och regler gäller för beskrivning av viner?
Ingrediensförteckning (fulltext)
Biogena aminer i vin – allergiproblem, huvudvärk?
Artikel beskriver ämnen i vin som kan ge allergiska besvär och huvudvärk
Biogena aminer (fulltext)
PIWI – Viner
PIWI viner är viner som är gjorda av druvor som genom växtförädling (inte GMO) har gjort resistenta mot angrepp. Därför behövs ingen besprutning med giftiga bekämpningsmedel.
Lagringsbarhet av vin
Vin som lagras påverkas av syre som finns löst i vinet och som kan tränga in i vinet under lagring. Syret gör att olika ämnen i vinet oxideras vilket påverka vinet negativt. I vinet finns även olika typer av bakterier och mikrober som gör att alkoholen bryts ner till etylacetat. I artikeln beskrivs vad som påverkar vinet när det lagras.
Lagringsbarhet av vin (fulltext)
Objektiva vinrecensioner med AI?
Vinrecensioner är gjorda av individer med olika upplevelser av smak och arom. Recensioner kan därför variera avsevärt. Tanken med att utveckla ett objektivt system som enbart bedömer ett vin efter data om vinet är att kunna få en konsekvent och faktabaserad utsaga om ett vin.
Objektiva vinrecensioner med AI (fulltext)
Vinet och kolcykeln
Artikeln beskriver vinets upptag av koldioxid under odlingen samt hur koldioxid bildas vid jäsningen och sedan hur koldioxid släpps fri när vi dricker vinet.